Verschil gietvloer en betonvloer: wij leggen het uit
Er zijn veel soorten gietvloeren, maar een betonvloer beschikt over wezenlijk andere kenmerken. Het komt wel eens voor dat men beide termen door elkaar gebruikt, maar dan gaat het toch over een ander soort vloer. Zo is een betonlook vloer niet te vergelijken met een authentieke betonvloer. Omdat er nogal eens verwarring ontstaat, is het handig om het verschil gietvloer en betonvloer te kennen. Dat leggen wij hier dan ook graag even uit.
Verschil in hardheid
Beton vormt de basis voor een betonvloer en dat is als het is uitgehard enorm hard. Een verschil gietvloer en betonvloer is dan ook de hardheid. Beton is door de extreme hardheid totaal niet flexibel of elastisch. Dat is bij een gietvloer van polyurethaan wel het geval en weer wat minder bij een epoxy gietvloer. Een betonvloer is door de samenstelling van het materiaal en de hardheid van zichzelf totaal niet geschikt als vloer om op te wonen. Het comfort ontbreekt namelijk totaal. Een gietvloer van kunststof is juist door de samenstelling van het materiaal dat een elastisch karakter heeft wel perfect om op te wonen. De hardheid en samenstelling van beton maakt ook dat deze vloer niet tegen schommelingen in temperatuur kan. Dat is bij een gietvloer wel het geval.
Verschil in dikte
Er is nog een verschil tussen gietvloeren en betonvloeren en dat is de dikte. Een gietvloer is bijvoorbeeld maar een paar millimeter dik. Denk daarbij aan een dikte van 2 tot 5 millimeter. Een betonvloer is veel dikker en in elk geval al minimaal zeven centimeter dik. Er is wat dat betreft zelfs te spreken van een aanzienlijk verschil in dikte. Betonvloeren zijn wat dat betreft wel geschikt om als ondervloer in woningen en bedrijfspanden te dienen. Een gietvloer is een perfect vloersysteem om op een betonvloer als ondervloer te plaatsen.
Is een gietvloer poreus?
Een gietvloer is licht poreus.
Een belangrijk verschil tussen een gietvloer en een betonvloer is de vochtopname. Beton is poreus, wat betekent dat het vocht opneemt en kan doorlaten. Een gietvloer daarentegen is volledig gesloten en naadloos afgewerkt, waardoor hij juist vochtwerend is. Wanneer er vocht gemorst wordt op een betonvloer, trekt dit in het materiaal; bij een gietvloer blijft het vocht echter op het oppervlak liggen. Hierdoor is een gietvloer veel eenvoudiger schoon te maken dan een betonvloer, wat hem een praktische keuze maakt voor ruimtes waar hygiëne en onderhoudsgemak belangrijk zijn.
Verschil in kleur en design
Er zijn nog veel meer verschillen gietvloeren en betonvloeren te benoemen. Bijvoorbeeld als het gaat om de kleur en het design. Beton is grijs van origine en er is kleur aan toe te voegen. Een gietvloer is in duizenden kleuren leverbaar met uiteenlopende designs, zoals in de vorm van betonlook. De uitstraling van een gietvloer is esthetisch gezien in geen enkel opzicht te vergelijken met authentiek beton. Evenmin als het gaat om het comfort, warmte en gemak van onderhoud. Uiteraard zijn er wel afgeleiden van betonvloeren die als gietvloer te zien zijn, zoals woonbeton en beton ciré. Deze vloeren beschikken wel over comfortabele en esthetische eigenschappen die bij standaard betonvloeren ontbreken. In ons assortiment is de betonvloer overigens wel geschikt gemaakt als woonvloer door de afwerking met topcoating.
Verschil in prijs
Er is nog een aanzienlijk verschil tussen een gietvloer en een betonvloer en dat is de prijs. Dit is op zich logisch, want een originele gietvloer is een eindvloer en een authentieke betonvloer is een ondervloer. Het gaat hierbij dan ook om het verschil in prijs tussen een gietvloer als woonvloer en betonvloer als basisvloer voor een eindafwerking. Beton is wat dat betreft goedkoper materiaal in vergelijking met kunsthars voor een gietvloer.
Het prijsverschil uit zich niet alleen in het hoofdbestanddeel, maar ook in andere materialen. Een gietvloer bestaat uit een vloersysteem met meerdere lagen en het storten van beton is een compleet ander proces. Elk soort of type vloer dat uit een andere samenstelling van materialen bestaat, heeft wat dat betreft een eigen unieke materiaalprijs. Dit betekent echter niet dat de prijsverschillen altijd zo groot zijn.
Verschil in prijs tussen gietvloer en betonvloeren om op te wonen
Het grote verschil tussen gietvloer en stortbetonvloeren verkleint op het moment dat de prijsvergelijking opgaat tussen gietvloeren en betonvloeren om op te wonen. In dat geval is er sprake van een gelijke prijs en dit geldt zowel voor plaatsing op kleine oppervlakken als op grote oppervlakken. De kosten van de materialen bij deze vloeren ontlopen elkaar niet en de arbeidsduur komt eveneens met elkaar overeen.
Overigens is de prijs per m2 zowel bij een gietvloer als bij een betonvloer afhankelijk van het totaaloppervlak. Bij het kleinste oppervlak tot en met 50m2 geldt dat de m2 prijs het hoogste is. Daarna is er bij een toenemend totaaloppervlak sprake van een dalende prijs per m2. Wat dat betreft zijn er meerdere prijsklassen van toepassing op gietvloeren en betonvloeren met een indeling per aantal m2. Hierdoor is er voor grotere projecten meer prijsvoordeel in vergelijking met kleinere projecten van een beperkt aantal m2.
Contactgegevens
T: 020 - 846 36 94
E: info@g-vloeren.nl
De showroom is alleen op afspraak te bezoeken.
Onze openingstijden
Maandag09:00 t/m 18:00 uur
Dinsdag09:00 t/m 18:00 uur
Woensdag09:00 t/m 18:00 uur
Donderdag09:00 t/m 21:00 uur
Vrijdag09:00 t/m 18:00 uur
Zaterdag09:00 t/m 18:00 uur
ZondagGesloten