Welke soorten vloeren zijn er?
Welke soorten vloeren zijn er en hoe kom je tot een keuze? Er zijn allerlei verschillende soorten vloeren te onderscheiden die allemaal over unieke kenmerken beschikken, zoals gietvloeren of tegelvloeren. De meest populaire soorten vloeren komen hier aan bod met een uitgebreide beschrijving. Zo is er aandacht voor het materiaal en design en ontdekt u de voordelen en nadelen per soort vloer.
1. Tegelvloeren
Tegelvloeren of plavuizen zijn geschikt om in de woonkamer, keuken en badkamer te plaatsen. Een voordeel van tegels is dat deze slijtvast zijn en een lange levensduur hebben. Bovendien is het een van de soorten vloeren die in allerlei uitvoeringen beschikbaar is. De grootte van de tegels varieert net als de kleur en het design. Vloerverwarming vormt een prima combinatie met tegelvloeren.
Een nadeel van tegels in huis is dat deze minder comfortabel zijn dan vele andere soorten vloeren. Bovendien zorgen voegen ervoor dat tegels minder hygiënisch zijn te noemen dan een volledig naadloze vloer. Het comfort is minder, waardoor het bijvoorbeeld voor kinderen minder prettig is om op een tegelvloer te spelen. Ook is deze vloer niet optimaal geluidsabsorberend te noemen en bestaat de kans dat voegen in de loop der tijd vuil worden en lastig zijn schoon te krijgen.
2. Tapijt
Tapijt is een comeback aan het maken onder de populaire soorten vloeren en dan vooral in de slaapkamer. Er zijn dan ook verschillende voordelen te benoemen. Een groot voordeel van tapijt is de hoge mate van comfort. Bovendien is deze vorm van vloerbedekking in allerlei soorten materialen, kleuren en dessins verkrijgbaar. Het is bijvoorbeeld onder meer mogelijk om voor een hoogpolig tapijt te kiezen.
Tapijt voelt warm en comfortabel aan onder de voeten en is daarom een uitstekende optie om neer te leggen in slaapkamers. Het is een minder geschikte soort vloer om in de woonkamer te leggen, vanwege het hygiënische aspect. Vuil en stof hopen zich op tussen het tapijt en het is lastiger om deze vloersoort net zo schoon te maken als bijvoorbeeld een tegelvloer of laminaat. Het is voor kinderen fijn om op te spelen en comfortabel voor de hond of kat, maar haren van de huisdieren zijn lastig te verwijderen. Bovendien is de levensduur van tapijt beperkter en zijn gebruikerssporen sneller aanwezig.
3. Houten vloeren
Een originele houten vloer bestaat uit planken van hout, waarbij vooral eikenhout een populaire houtsoort is. Het design van deze vloer straalt warmte uit en de natuurlijke uitstraling met nerven en knoesten voorzien elke ruimte van een nostalgische sfeer. Dit is een van de soorten vloeren met planken die in uiteenlopende maten en kleuren te realiseren zijn.
Tegenwoordig is het visgraatmotief een populair patroon, maar het is ook mogelijk om planken in rechte lijnen te leggen.
Het natuurlijke karakter en de vele keuzemogelijkheden uit houtsoorten maken houten vloeren populair. Er is echter ook sprake van een nadeel en dat is dat houten vloeren onderhoud nodig hebben. Bijvoorbeeld door deze periodiek te onderhouden met het schuren van de houten planken en af te lakken. Bovendien is een houten vloer aan de prijzige kant en is vloerverwarming onder een houten vloer niet de allerbeste combinatie. Verder heeft een houten vloer de neiging om door verschillen in temperatuur te krimpen of uit te zetten.
4. Parketvloeren
Parketvloeren behoren tot de soorten vloeren die in uiteenlopende uitvoeringen verkrijgbaar zijn. Massief parket bestaat wat dat betreft volledig uit natuurlijke planken. Bij samengesteld parket is er sprake van een bovenlaag van bijvoorbeeld eikenhout en een onderlaag die veelal uit multiplex bestaat. Parketvloeren zijn populair vanwege de mooie warme uitstraling met een exclusieve look. Bovendien isoleert parket uitstekend en is de levensduur te verlengen door voor goed onderhoud te zorgen. Mocht er een beschadiging optreden dan bestaat de mogelijkheid om te kiezen voor renovatie van het parket. Ook parket is in verschillende patronen te leggen, zoals in het populaire visgraatmotief.
Er zijn aan parket diverse nadelen verbonden, want het is een van de soorten vloeren waar onderhoud voor nodig is. Om parket in een uitstekende staat te houden en de levensduur te verlengen, geldt deze jaarlijks onderhouden moet worden. Bijvoorbeeld door deze met was of olie voor gelakte vloeren af te werken. Massief parket is vaker te schuren dan bijvoorbeeld fineerparket dat een dunne toplaag heeft. Parket is in verhouding tot vele andere soorten vloeren een dure vloer te noemen, hoewel er ook prijsverschillen zijn. Temperatuurverschillen leiden mogelijk tot uitzetting en inkrimping. Hierdoor is parket minder geschikt om met vloerverwarming te combineren.
5. Laminaatvloeren
Laminaat is nog altijd een van de meest verkochte soorten vloeren. Dit is onder meer te danken aan de ruime keuze voor ieders budget. Laminaat is een soort kunststofvloer dat uit meerdere lagen bestaat van uiteenlopende kwaliteit. De bovenste laag voorziet in het design, zoals onder meer een decoratieve houtlook of steenlook. Er zijn allerlei soorten laminaatplanken en laminaattegels verkrijgbaar. Laminaatplanken zijn onder meer mee te nemen bij een verhuizing als het kliklaminaat betreft en is gemakkelijk schoon te maken. De kwaliteit van laminaat bepaalt de levensduur en kwetsbaarheid qua beschadigingen.
Laminaat is een van de soorten vloeren die naast voordelen natuurlijk ook nadelen kent. Het is lastig om beschadigingen bij te werken. Bovendien is de levensduur in vergelijking met vele andere vloeren beperkter. Het is niet zoals bij een houten vloer mogelijk om laminaat opnieuw te schuren en te lakken. Daarnaast is er bij goedkoop laminaat sprake van contactgeluid als de vloer wordt belopen. Verder voelt de vloer minder comfortabel aan, omdat het oppervlak vaak hard is.
6. PVC vloeren
PVC vloeren hebben de laatste jaren een opmars gemaakt. Het is van de soorten vloeren die onder de noemer kunststofvloeren valt en houtvrij is. Polyvinylchloride is een van de belangrijkste bestanddelen van een PVC vloer die in vele dessins en kleuren verkrijgbaar is. Bijvoorbeeld in een visgraatmotief, waardoor de vloer qua looks haast niet te onderscheiden is van parket of een houten vloer. Deze kunststof vloer is een soort vloer met een lange levensduur en is gemakkelijk in het onderhoud. Een ander voordeel is het geluiddempende karakter en de optie om er vloerverwarming mee te combineren.
Een nadeel van PVC vloeren is dat het niet de voordeligste vloer is en dat er een egale ondergrond nodig is. Er bestaat kans op beschadigingen, zoals krassen door met meubels te schuiven of door steentjes onder de schoenzolen mee naar binnen te nemen. Er is ongeveer eenmaal in de twee jaar onderhoud nodig om dit soorten vloeren in een goede conditie te houden en de levensduur te verlengen.
7. Vinylvloeren
Vinyl is een type vloer dat uit meerdere lagen is opgebouwd en gemaakt is van hard kunststof. De slijtvaste laag is hard en vormt de bovenste laag, waarbij een levensduur van gemiddeld twintig jaar is te bereiken. Vinyl is een van de soorten vloeren die goedkoop zijn in aanschaf en gemakkelijk in het onderhoud zijn. Vinyl is onder meer aan te brengen in de keuken en in de badkamer vanwege de vochtbestendigheid. Er gaat verder een geluiddempende werking vanuit en vinyl valt met vloerverwarming te combineren.
Vinylvloeren hebben ondanks de slijtvaste en harde bovenlaag wel een nadeel, want bij zware meubels ontstaat er snel een afdruk in het oppervlak. Het is bij vinyl belangrijk om op de kwaliteit te letten, maar daar is de prijs dan ook naar. Bij een goedkope vinylvloer in een dunne uitvoering bestaat er zelfs kans op het ontstaan van scheuren bij het verplaatsen van zware objecten.
8. PU gietvloeren
PU gietvloeren nemen als alternatief voor vele andere soorten vloeren toe in populariteit. Dat is niet verwonderlijk, want PU gietvloeren voldoen aan de hoogste standaarden voor gemak, comfort en design. Dit soort vloeren worden opgebouwd uit meerdere lagen met polyurethaan als hoofdbestanddeel. Het zijn naadloze en vloeistofdichte vloeren die een extreem lange levensduur hebben, waarbij na twintig jaar bijvoorbeeld alleen de toplaag een keer voor vernieuwing in aanmerking komt. PU gietvloeren zijn in iedere kleur leverbaar en naar wens zelfs met meerdere tinten om een betonlook vloer te creëren. Ook is een combinatie met vloerverwarming mogelijk.
Een nadeel van PU gietvloeren is dat het meerdere dagen tijd kost om de vloer aan te brengen. Per dag is er in verband met de droogtijd één laag aan te brengen en er zijn minimaal vier lagen nodig. Een ander nadeel is dat het belangrijk is om maatregelen te nemen om de vloer te beschermen tegen beschadiging, zoals bij het verschuiven van meubels. Verder geldt voor PU gietvloeren dat deze in aanschaf duurder zijn dan bijvoorbeeld laminaat of vinyl, maar de langere levensduur neemt dit nadeel uiteraard weg.
9. Woonbeton
Woonbeton is een van de soorten vloeren die een trend zijn gaan vormen om toe te passen in woningen. Het is een bijzonder mooie vloersoort die in allerlei interieurs past. De opmars is gestart in huizen met een industriële inrichting, maar heeft zich inmiddels doorgezet tot allerlei soorten interieurs. Woonbeton is slijtvast, vloeistofdicht, comfortabel en heeft een uniek stoere en robuuste uitstraling. Vloerverwarming vormt een perfecte match met woonbeton en het onderhoudsgemak is groot.
Een nadeel van woonbeton is dat dit een soort vloer is dat niet in de laagste prijsklasse valt. Bovendien neemt het aanbrengproces net als bij een PU gietvloer meerdere dagen tijd in beslag. Verder is het belangrijk om rekening te houden met het voorkomen van vlekken in woonbeton. Bij het morsen van rode wijn is het bijvoorbeeld nodig om het vocht direct te verwijderen om vlekken te voorkomen.